Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Niewydolność serca
Nadciśnienie tętnicze
Zupa czosnkowa
Czas przygotowania20  min
Czas gotowania30  min
Porcje4
Europa
Składniki:
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 spore szalotki
- 650 g ziemniaków
- 1 mały pęczek tymianku
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 drobiowa kostka rosołowa
- 1,25 l wody
- 125 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
- Obrać ząbki czosnku.
- Obrać i drobno posiekać cebulę i szalotki.
- Poddusić czosnek w oliwie z oliwek. Dodać cebulę i szalotki. Mieszać na średnim ogniu, pilnując, aby się nie zrumieniły.
- Dodać ziemniaki, obrane i pokrojone w grubą kostkę.
- Dodać kostkę rosołową i włożyć dobrze związany pęczek tymianku.
- Dolać 2 l wody.
- Gotować pod przykryciem przez 30 minut.
- Wyjąć tymianek i dobrze zmiksować zupę.
- Dodać śmietanę i przyprawić zupę do smaku.
| ENERGIA | WĘGLOWODANY | W TYM CUKRY | TŁUSZCZ | W TYM KWASY  | W TYM KWASY  | BŁONNIK | SÓD | 
| 298,6 kcal | 5,4 g | 4,8 g | 13,8 g | 4,3 g | 0,1 g | 4,8 g | 348,4 g | 
Uwagi dietetyka:
Czy znasz właściwości czosnku? Tradycyjnie przypisywano mu działanie przeciwzakaźne i dlatego dodawano go do wielu potraw!