Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Niewydolność serca
Nadciśnienie tętnicze
Babeczki z borówkami
Czas przygotowania10 min
Czas gotowania15 min
Porcje4
EuropaAmeryka Północna
Składniki:
- duże jajko - 1 sztuka
- borówki amerykańskie (świeże lub mrożone) - 75 g
- masło lub margaryna (w zależności od preferencji) - 40 g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier puder - 20 g
- mąka - 80 g
- mleko - 2 łyżki
Instructions:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i utrzymaj ją przez 15 minut przed włożeniem muffinek.
- Wymieszaj w misce masło z cukrem. Gdy masa stanie się biała, dodaj jajko i mleko.
- Stopniowo dodawaj proszek do pieczenia oraz mąkę, dobrze wymieszaj.
- Po uzyskaniu jednorodnej masy, dodaj borówki.
- Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić owoce.
- Przenieś masę do foremek.
- Piecz przez 15 minut.
- Ostudź przed spożyciem.
ENERGIA (Kcal) |
BIAŁKO (g) | WĘGLOWODANY (g) | CUKIER (g) | TŁUSZCZ (g) | NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE (g) | Omega 3 (g) |
BŁONNIK (g) | SÓD (mg) |
186,7 | 5,3 | 22,6 | 7,6 | 7,8 | 4,3 | 0,1 | 1,9 | 36,4 |
Porady żywieniowe:
Te pyszne babeczki warto jeść od czasu do czasu. Dlaczego nie spróbować ich na śniadanie z owocami i nabiałem!