Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Cukrzyca
Niewydolność serca
Nadciśnienie tętnicze
Chlebek bananowy
Czas przygotowania15 min
Czas gotowania45 min
Porcje4
EuropaAmeryka Północna
Składniki:
• masło - 40 g
• cukier brązowy - 20 g
• jajko - 1 sztuka
• bardzo dojrzały banan - 1 sztuka
• ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
• mąka - 120 g
• drożdże suszone - 1 opakowanie
• szczypta soli
• cukier brązowy - 20 g
• jajko - 1 sztuka
• bardzo dojrzały banan - 1 sztuka
• ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
• mąka - 120 g
• drożdże suszone - 1 opakowanie
• szczypta soli
Sposób przygotowania:
• Rozgrzej piekarnik do 180 stopnii.
• Rozbij jajko i lekko je ubij.
• Rozbij jajko i lekko je ubij.
• W rondelku na małym ogniu, rozpuść masło z cukrem. Następnie po zdjęciu z ognia i przestudzeniu, dodaj jajko.
• Dodaj lekko rozgniecionego banana i ekstrakt waniliowy.
• Delikatnie mieszając, dodaj mąkę, drożdże i sól.
• Wysmaruj formę do ciasta i oprósz mąką.
• Piecz przez 45 minut, sprawdzając za pomocą patyczka, czy wypiek jest gotowy.
• Delikatnie mieszając, dodaj mąkę, drożdże i sól.
• Wysmaruj formę do ciasta i oprósz mąką.
• Piecz przez 45 minut, sprawdzając za pomocą patyczka, czy wypiek jest gotowy.
ENERGIA (Kcal) |
BIAŁKO (g) | WĘGLOWODANY (g) | CUKIER (g) | tłuszcze (g) | tłuszcze nasycone (g) | Omega 3 (g) |
BŁONNIK (g) | sód (mg) |
255,7 | 6,8 | 32,4 | 10,2 | 10,4 | 6,1 | 0,1 | 2,5 | 93 |
Porada żywieniowa:
Spożywanie chleba bananowego powinno być sporadyczne.
Można zjeść go na śniadanie z owocami i nabiałem.
Można zjeść go na śniadanie z owocami i nabiałem.