My Health Partner Logo
Wysoki cholesterol

Chłodnik z chrupiącymi warzywami

Chłodnik z chrupiącymi warzywamiimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania15 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania0 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropaIndie

Składniki :

  • Jogurt grecki - 2 opakowania
  • cytryna - 1 sztuka
  • kumin - szczypta
  • świeża kolendra - garść
  • świeża mięta - garść
  • rzodkiewka - 10 sztuk
  • marchew - 2 sztuki
  • mała, czerwona cebula - 1 sztuka
  • ogórek - 1/2 sztuki
  • starty imbir - 1/2 łyżeczki
  • sól

 

Sposób przygotowania:

  1. Umyj, obierz i pokrój marchewki w długie paski przypominające tagliatelle.
  2. Usuń nasiona z ogórka i pokrój go w cienkie plasterki.
  3. Posiekaj czerwoną cebulę, miętę i kolendrę.
  4. Wymieszaj zioła z cebulą. Dopraw odrobiną soku z cytryny.
  5. Zetrzyj skórkę z cytryny.
  6. Wymieszaj jogurt z pozostałym sokiem z cytryny, skórką, przyprawami i solą. 
  7. Włóż do lodówki na 1 godzinę i podawaj. 

Porady żywieniowe:

Ten przepis jest alternatywą dla warzyw w sosie vinaigrette. Możesz zamieniać warzywa, wybierając lokalne i sezonowe produkty, co pozwoli dostarczyć więcej witamin i minerałów.