Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa
Domowy budyń waniliowy z musem truskawkowym
Czas przygotowania15 min
Czas gotowania20 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- banan – 240 g (2 sztuki)
- ekstrakt waniliowy (bez alkoholu) – 8 g (2 łyżeczki)
- mleko 1,5% – 800 g (3,2 szklanki)
- skrobia ziemniaczana – 80 g (4 płaskie łyżki)
- truskawki, świeże lub mrożone – 280 g (4 garści)
- cynamon – 12 g (2 łyżeczki)
Sposób przygotowania:
- Banany obierz i zblenduj ze 600 ml mleka i ekstraktem waniliowym.
- Wlej do rondelka i zagotuj.
- W tym czasie pozostałe 200 ml mleka wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną.
- Wlej skrobię z mlekiem do rondelka. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje.
- Truskawki drobno pokrój (jeśli są świeże). Dodaj do nich odrobinę wody i cynamonu, po czym podgrzewaj w rondelku do czasu, aż będą się rozpadać. Rozgnieć lub zblenduj na mus.
- Budyń przełóż do miseczki i polej musem truskawkowym.
ENERGIA |
BIAŁKO |
WĘGLOWODANY |
TŁUSZCZ |
BŁONNIK |
251 kcal |
8,1 g |
48,9 g |
3,5 g |
4 g |