Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa
Krem pomidorowy
Czas przygotowania20 min
Czas gotowania60 min
Porcje4
Europa
Składniki :
- mięso z piersi indyka, bez skóry – 200 g (2 porcje)
- pietruszka, korzeń – 100 g (2 sztuki)
- marchew – 100 g (2 sztuki)
- cebula – 200 g (2 sztuki)
- czosnek – 20 g (4 ząbki)
- oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
- sok pomidorowy – 1000 g (4 szklanki) lub sezonowo 8 pomidorów bez skórki
- bazylia świeża – 20 g (20 listków)
- ser mozzarella – 40 g (4 plasterki)
- bazylia suszona – 16 g (4 łyżeczki)
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso włóż do wody razem z kawałkami marchwi i pietruszki. Gotuj ok. 35 min na małym ogniu.
- Na patelni podsmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Po zeszkleniu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej podsmażaj ok. 2 minut.
- Podsmażoną cebulę i czosnek dodaj do wywaru. Gotuj ok. 10 minut.
- Dodaj sok pomidorowy lub – w sezonie – 8 świeżych pomidorów bez skórki. Gotuj ok. 10 minut, w międzyczasie dodaj suszoną bazylię i pieprz.
- Wyjmij z zupy mięso. Następnie zmiksuj zupę na krem.
- Przełóż na talerz, dodaj wcześniej wyjęte mięso, posyp mozzarellą i świeżą bazylią.
ENERGIA |
BIAŁKO |
WĘGLOWODANY |
TŁUSZCZ |
BŁONNIK |
214 kcal |
17,1 g |
22,2 g |
8 g |
7,5 g |