Cukrzyca
Wysoki cholesterol
Dławica piersiowa
Łosoś z ryżem i surówką
Czas przygotowania20 min
Czas gotowania30 min
Porcje4
Europa
Składniki dania głównego:
- łosoś świeży – 400 g (4 kawałki)
- ryż jaśminowy, suchy – 200 g (1 pełna szklanka)
- sok z cytryny – 24 g (4 łyżki)
- tymianek – 16 g (4 łyżeczki)
- pieprz
Składniki surówki:
- kapusta pekińska – 200 g
- marchew – 100 g (2 sztuki)
- jabłko – 300 g (2 sztuki)
- cebula – 80 g (1 mała sztuka)
- ogórek kiszony – 120 g (2 sztuki)
- jogurt naturalny 1,5% – 120 g (6 łyżek)
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
- Łososia oprósz tymiankiem i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz łososia przez ok. 15–20 minut.
- W tym czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przygotuj surówkę:
- Kapustę pekińską cienko poszatkuj, włóż do miski, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Obierz marchew, jabłka, cebulę i ogórki. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do miski z kapustą.
- Polej jogurtem i dokładnie wymieszaj.
Łososia podaj z ugotowanym ryżem i surówką.
ENERGIA |
BIAŁKO |
WĘGLOWODANY |
TŁUSZCZ |
BŁONNIK |
485 kcal |
27,1 g |
61,1 g |
15,4 g |
6,6 g |