Cukrzyca
Pełnoziarniste naleśniki
Czas przygotowania10 min
Czas gotowania15 min
Porcje
EuropaAmeryka Północna
Składniki:
- mąka pełnoziarnista - 180 g
- mleko półtłuste (sojowe, owsiane lub migdałowe) - 300 ml
- proszek do pieczenia - 1 saszetka
- jajko - 1 sztuka
- szczypta soli
- olej do smażenia - 1 łyżka
Sposób przyrządzania:
- Wymieszaj w misce mąkę, sól i proszek do pieczenia.
- Dodaj mleko i jajko.
- Wymieszaj za pomocą trzepaczki do uzyskania jednorodnej konsystencji.
- Rozgrzej patelnie z małą ilością oliwy, następnie za pomocą chochelki wylej trochę ciasta i smaż naleśniki. Odwróć je, gdy na górze pojawią się bąbelki.
Porady żywieniowe:
Mąka pełnoziarnista jest preferowana ze względu na dużą zawartość błonnika. Te pyszne naleśniki są charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej. Możesz zjeść je na śniadanie z owocami i nabiałem.
Jeśli chcesz, żeby były delikatniejsze w smaku, polej wierzch niewielką kroplą syropu z agawy. Charakteryzuje się on wysoką słodkością i niskim indeksem glikemicznym.