My Health Partner Logo
Cukrzyca

Roladki z cukinii

Roladki z cukiniiimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania3 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje
image showing recipe preparationFromelementEuropaWłochy

Składniki:

  • cukinia - 2 sztuki
  • suszone pomidory - 2 sztuki
  • bazylia - 10 listków
  • ser feta - 200 g
  • odrobina oliwy z oliwek
  • pomidor - 2 sztuki
  • orzechy Pini - garść
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

  • Pokrój cukinię w cienkie plasterki za pomocą mandoliny lub obieraczki. Odłóż na bok najładniejsze i najszersze kawałki.
  • Posiekaj suszone pomidory i bazylię.
  • Wymieszaj pomidory i bazylię z serem feta. Dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz.
  • Na koniec plasterka cukinii nałóż łyżeczkę przygotowanego farszu i zwiń. Wbij wykałaczkę, aby zabezpieczyć roladkę.
  • Podawaj z kilkoma pomidorami w winegrecie.


Porady żywieniowe:

Cukinia jest warzywem, które można jeść na surowo. Możesz również rozważyć jej wstępne ugotowanie we wrzącej wodzie lub na parze.
Uważaj, aby nie gotować ich zbyt długo, gdyż staną się zbyt miękkie, aby można było zrobić z nich roladki.