Cukrzyca
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Zupa krem z dyni i marchwi
Czas przygotowania20 min
Czas gotowania30 min
Porcje4
Europa
Składniki:
- dynia – 800 g (4 kawałki)
- por – 280 g (2 sztuki)
- marchew – 180 g (4 sztuki)
- cebula – 120 g (1,2 sztuki)
- olej rzepakowy – 20 g (2 łyżki)
- nasiona słonecznika – 20 g (2 łyżki)
- jogurt naturalny (1,5% tł.) – 80 g (4 łyżki)
- pietruszka, natka – 24 g (4 łyżeczki)
- kurkuma – 12 g (2 łyżeczki)
- papryka słodka, mielona – 12 g (2 łyżeczki)
- ziele angielskie – 8 g (8 sztuk)
- liść laurowy – 8 g (8 sztuk)
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Warzywa pokrój w kostkę i podduś w garnku na oleju.
- Dodaj ok. 1,5 litra wody oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, paprykę i pieprz do smaku.
- Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Zupę zmiksuj na gładki krem.
- Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego, nasionami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.
ENERGIA |
BIAŁKO |
WĘGLOWODANY |
TŁUSZCZ |
BŁONNIK |
230 kcal |
8,6 g |
35,8 g |
9,4 g |
13,1 g |