My Health Partner Logo
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Cukrzyca
Niewydolność serca
Nadciśnienie tętnicze

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszkuimage
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania15 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania90 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • 250 g groszku
  • 2 średnie cebule
  • 1 marchewka
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól, pieprz

 

Sposób przyrządzania:

  • Poprzedniego wieczoru namoczyć groszek w wodzie.
  • Pokroić cebule.
  • Zetrzeć na tarce marchewkę.
  • Posiekać seler naciowy.
  • Podsmażyć cebulę i marchewkę na oleju. Dodać seler.
  • Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i dodać do warzyw.
  • Opłukać groszek i dodać do pozostałych składników.
  • Dolać 1,5 l wody.
  • Dodać liście laurowe i rozgnieciony czosnek.
  • Gotować pod przykryciem przez półtorej godziny, a następnie ostudzić i zmiksować.
  • Przyprawić solą i pieprzem.
 

ENERGIA

WĘGLOWODANY

W TYM CUKRY

TŁUSZCZ

W TYM KWASY
NASYCONE

W TYM KWASY
OMEGA 3

BŁONNIK

SÓD

177,8 kcal

5,5 g

7,1 g

3,9 g

0,5 g

0,1 g

6,1 g

90,2 g

Uwagi dietetyka:

Zielony groszek ma wysoką wartość odżywczą, gdyż jest bogaty w białko i błonnik.