My Health Partner Logo
Dławica piersiowa
Wysoki cholesterol
Niewydolność serca
Nadciśnienie tętnicze

Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa  image
image showing recipe preparationPreparation timeelementCzas przygotowania20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementCzas gotowania30 min
image showing recipe preparationPortionselementPorcje4
image showing recipe preparationFromelementEuropa

Składniki:

  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 spore szalotki
  • 650 g ziemniaków
  • 1 mały pęczek tymianku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 drobiowa kostka rosołowa
  • 1,25 l wody
  • 125 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

  • Obrać ząbki czosnku.
  • Obrać i drobno posiekać cebulę i szalotki.
  • Poddusić czosnek w oliwie z oliwek. Dodać cebulę i szalotki. Mieszać na średnim ogniu, pilnując, aby się nie zrumieniły.
  • Dodać ziemniaki, obrane i pokrojone w grubą kostkę.
  • Dodać kostkę rosołową i włożyć dobrze związany pęczek tymianku.
  • Dolać 2 l wody.
  • Gotować pod przykryciem przez 30 minut.
  • Wyjąć tymianek i dobrze zmiksować zupę.
  • Dodać śmietanę i przyprawić zupę do smaku.

 

ENERGIA

WĘGLOWODANY

W TYM CUKRY

TŁUSZCZ

W TYM KWASY
NASYCONE

W TYM KWASY
OMEGA 3

BŁONNIK

SÓD

298,6 kcal

5,4 g

4,8 g

13,8 g

4,3 g

0,1 g

4,8 g

348,4 g

 

Uwagi dietetyka:

Czy znasz właściwości czosnku? Tradycyjnie przypisywano mu działanie przeciwzakaźne i dlatego dodawano go do wielu potraw!