Produkty sezonowe - zdrowe i wartościowe. Dlaczego warto włączyć je do diety?
Produkty sezonowe to nie tylko same pyszności, które trafiają na nasz talerz, a my zajadamy się nimi ze smakiem. To przede wszystkim jeden z ważniejszych elementów świadomej i zrównoważonej diety. Dlaczego warto włączyć produkty sezonowe do diety?
Dlaczego warto jeść sezonowo? Produkty sezonowe to zróżnicowana i zbilansowana dieta
Jedzenie produktów sezonowych umożliwia urozmaicenie posiłków. Dzięki nim urozmaicamy również mikroskładniki, które dostarczamy naszemu organizmowi. Świetnym pomysłem jest wprowadzanie do każdego posiłku 2–3 różnych kolorów. Na czym to polega? Wybieramy konkretne kolory dostępnych warzyw i owoców. To uczta dla oczu i kubków smakowych, a także samo zdrowie!
Spożywanie produktów sezonowych jest również korzystne dla środowiska — im krótszy transport danego produktu, tym mniejsze zanieczyszczenie wody lub powietrza.
Dlaczego warto jeść sezonowo? Produkty sezonowe to wiele korzyści żywieniowych
Natura wie co robi — daje nam to, czego potrzebuje nasze ciało w odpowiednim momencie. Zimą jest mniej słońca, a temperatura się obniża. Aby sobie z tym poradzić, nasz organizm i układ odpornościowy będą miały szczególne potrzeby, w tym zwiększone zapotrzebowanie na energię. To dobrze, ponieważ w tym sezonie dostępne są warzywa, które zawierają sporo składników mineralnych, owoce cytrusowe pełne witaminy C, a także jeszcze bardziej odżywcze produkty pochodzenia zwierzęcego. Natomiast latem upał może powodować odwodnienie, a promienie słońca szkodzą skórze. Ta pora roku również spełnia zapotrzebowanie naszego organizmu. Obfituje w owoce i warzywa o dużej zawartości wody, takie jak melony, sałata, ogórki czy nektarynki.
Aby przyjmować optymalną ilość składników odżywczych, jedz owoce i warzywa ze skórką, bo właśnie tam skupiają się przeciwutleniacze i błonnik. Poza sezonem w uprawie niektórych owoców i warzyw mogą być jednak stosowane pestycydy. Pamiętaj o myciu produktów, dzięki któremu
usuniesz z nich jak najwięcej pozostałości pestycydów. Aby ograniczyć ich obecność, możesz także kupować żywność ekologiczną czy u znajomego rolnika, który dba o naturalną uprawę.
Dlaczego warto jeść sezonowo? Produkty sezonowe zapewniają aromatyczne potrawy
Owoce i warzywa dojrzewające na słońcu mają o wiele więcej aromatu niż te, które dojrzały w sztucznym świetle. Poza tym smakują o wiele lepiej niż artykuły dojrzewające podczas transportu albo po wyjęciu ze sklepowej lodówki. Im dłuższą drogę muszą pokonać, tym wcześniej trzeba je zebrać. Zebrane zbyt wcześnie nie będą smakowały tak, jak tego oczekujemy. Dobrym przykładem są tu zimowe pomidory. Jest to szczególnie ważne, kiedy musisz przestrzegać określonych zasad dotyczących odżywiania.
Dlaczego warto jeść sezonowo? Sezonowość produktów spożywczych
Spożywając produkty sezonowe zapewniamy sobie dobre, zdrowe i urozmaicone jedzenie, które pozwoli nam cieszyć się zdrowiem i sprawi, że posiłki nigdy nie będą nudne. Poniżej możesz zapoznać się z produktami sezonowymi dostępnymi w różnych częściach świata.
Europa
JESIEŃ | ZIMA | WIOSNA | LATO |
Dynia |
Klementynki Marchew |
Szparagi Truskawki |
Pomidory Kukurydza Bakłażan |
Azja
JESIEŃ | Zima | WIOSNA | LATO |
Imbir |
Nieśplik japoński Kiwi Kumkwat |
Brokuły Borówka chińska Liczi |
Kukurydza Fasola półksiężycowata Ketmia jadalna |
Ameryka Południowa
JESIEŃ | Zima | WIOSNA | LATO |
Czrymoja |
Wiśnie Jabłka nerkowca Açai |
Kiwi Granaty |
Jabłka Klementynki Awokado |