My Health Partner Logo
Wysoki cholesterol
Zdrowo się odżywiam

Produkty sezonowe - zdrowe i wartościowe. Dlaczego warto włączyć je do diety?

Produkty sezonowe to nie tylko same pyszności, które trafiają na nasz talerz, a my zajadamy się nimi ze smakiem. To przede wszystkim jeden z ważniejszych elementów świadomej i zrównoważonej diety. Dlaczego warto włączyć produkty sezonowe do diety?

Dlaczego warto jeść sezonowo? Produkty sezonowe to zróżnicowana i zbilansowana dieta

Jedzenie produktów sezonowych umożliwia urozmaicenie posiłków. Dzięki nim urozmaicamy również mikroskładniki, które dostarczamy naszemu organizmowi. Świetnym pomysłem jest wprowadzanie do każdego posiłku 2–3 różnych kolorów. Na czym to polega? Wybieramy konkretne kolory dostępnych warzyw i owoców. To uczta dla oczu i kubków smakowych, a także samo zdrowie!

Spożywanie produktów sezonowych jest również korzystne dla środowiska — im krótszy transport danego produktu, tym mniejsze zanieczyszczenie wody lub powietrza.

Dlaczego warto jeść sezonowo? Produkty sezonowe to wiele korzyści żywieniowych

Natura wie co robi — daje nam to, czego potrzebuje nasze ciało w odpowiednim momencie. Zimą jest mniej  słońca, a temperatura się obniża. Aby sobie z tym poradzić, nasz organizm i układ odpornościowy będą miały szczególne potrzeby, w tym zwiększone zapotrzebowanie na energię. To dobrze, ponieważ w tym sezonie dostępne są warzywa, które zawierają sporo składników mineralnych, owoce cytrusowe pełne witaminy C, a także jeszcze bardziej odżywcze produkty pochodzenia zwierzęcego. Natomiast latem upał może powodować odwodnienie, a promienie słońca szkodzą skórze. Ta pora roku również spełnia zapotrzebowanie naszego organizmu. Obfituje w owoce i warzywa o dużej zawartości wody, takie jak melony, sałata, ogórki czy nektarynki.

Aby przyjmować optymalną ilość składników odżywczych, jedz owoce i warzywa ze skórką, bo właśnie tam skupiają się przeciwutleniacze i błonnik. Poza sezonem w uprawie niektórych owoców i warzyw mogą być jednak stosowane pestycydy. Pamiętaj o myciu produktów, dzięki któremu
usuniesz z nich jak najwięcej pozostałości pestycydów. Aby ograniczyć ich obecność, możesz także kupować żywność ekologiczną czy u znajomego rolnika, który dba o naturalną uprawę.

Dlaczego warto jeść sezonowo? Produkty sezonowe zapewniają aromatyczne potrawy

Owoce i warzywa dojrzewające na słońcu mają o wiele więcej aromatu niż te, które dojrzały w sztucznym świetle. Poza tym smakują o wiele lepiej niż artykuły dojrzewające podczas transportu albo po wyjęciu ze sklepowej lodówki. Im dłuższą drogę muszą pokonać, tym wcześniej trzeba je zebrać. Zebrane zbyt wcześnie nie będą smakowały tak, jak tego oczekujemy. Dobrym przykładem są tu zimowe pomidory. Jest to szczególnie ważne, kiedy musisz przestrzegać określonych zasad dotyczących odżywiania.

Dlaczego warto jeść sezonowo? Sezonowość produktów spożywczych

Spożywając produkty sezonowe zapewniamy sobie dobre, zdrowe i urozmaicone jedzenie, które pozwoli nam cieszyć się zdrowiem i sprawi, że posiłki nigdy nie będą nudne. Poniżej możesz zapoznać się z produktami sezonowymi dostępnymi w różnych częściach świata.

Europa
JESIEŃ ZIMA WIOSNA LATO

Dynia
Pasternak
Gruszka

Klementynki
Marchew
Szparagi
Truskawki
Pomidory
Kukurydza
Bakłażan
Azja
JESIEŃ Zima WIOSNA LATO

Imbir
Jarmuż
Gruszka chińska

Nieśplik japoński
Kiwi
Kumkwat
Brokuły
Borówka chińska
Liczi
Kukurydza
Fasola półksiężycowata
Ketmia jadalna
Ameryka Południowa
JESIEŃ Zima WIOSNA LATO

Czrymoja
Lucuma
Mandarynki

Wiśnie
Jabłka nerkowca
Açai
Kiwi
Granaty
Jabłka
Klementynki
Awokado