Życie z wysokim poziomem cholesterolu
Znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na temat cholesterolu oraz jego wpływu na cały organizm. Poznasz też przyczyny wysokiego stężenia cholesterolu i konsekwencje, które za sobą taki stan niesie. Ponadto dowiesz się, jak kontrolować poziom cholesterolu.
Wysoki cholesterol
Dowiedz się więcej
Statyny obniżające stężenie cholesterolu
Lekarz przepisał mi niedawno statynę na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Wiele się ostatnio słyszy na temat tej metody leczenia. Czy warto ją stosować?
Od końca lat 80. XX wieku – czyli od momentu dopuszczenia statyn do leczenia – są one regularnie stosowane przez miliony ludzi. Od tego czasu także dzięki statynom wydłużyła się średnia długość życia na całym świecie. Wiele badań naukowych wskazuje na korzyści płynące ze stosowania statyn u pacjentów z powikłaniami sercowo-naczyniowymi, takimi jak zawał mięśnia sercowego czy udar mózgu, a także u chorych bez takich powikłań.
Działanie tych leków polega na spowolnieniu odkładania się cholesterolu w ścianach tętnic. W wyniku procesu miażdżycowego tętnice zwężają się, utrudniając krążenie krwi. Obniżenie poziomu cholesterolu LDL (czyli złego cholesterolu) może zmniejszyć częstotliwość występowania incydentów sercowo-naczyniowych.
Działanie tych leków polega na spowolnieniu odkładania się cholesterolu w ścianach tętnic. W wyniku procesu miażdżycowego tętnice zwężają się, utrudniając krążenie krwi. Obniżenie poziomu cholesterolu LDL (czyli złego cholesterolu) może zmniejszyć częstotliwość występowania incydentów sercowo-naczyniowych.
Profesor
Jean-Jacques Mourad
Oddział Chorób Wewnętrznych
Nie można zapominać, że statyny – tak jak każdy inny lek – mogą mieć skutki uboczne, które zwykle nie są poważne, a co najważniejsze – ustępują po przerwaniu leczenia. Zazwyczaj efektem niepożądanym jest ból mięśni odczuwany przeważnie w ciągu pierwszych trzech miesięcy leczenia. Jest on dość charakterystyczny i nie należy go mylić np. z bólem wywołanym przez zapalenie stawów.
Jeśli zaczniesz odczuwać ból, który może być spowodowany leczeniem, poinformuj o tym swojego lekarza. Lekarz może zdecydować o zmianie rodzaju lub dawki statyny, co pozwoli na pozbycie się tego skutku ubocznego.
Statyny w wysokich dawkach przepisywane przez dłuższy czas mogą również powodować niewielki wzrost ryzyka wystąpienia cukrzycy u pacjentów narażonych na tę chorobę.
Podsumowując, u większości osób korzyści ze stosowania statyn są większe niż związane z tym zagrożenia. Przede wszystkim statyny wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Okazuje się jednak, że leki te mogą znaleźć zastosowanie także w onkologii. Istnieje coraz więcej dowodów na to, że statyny redukują ryzyko pojawienia się raka piersi.
Mogą również wykazywać korzystne działanie w przypadku raka gruczołu krokowego. Ta klasa leków jest zatem sprawdzona i bezpieczna. Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości, porozmawiaj z lekarzem – nie przerywaj leczenia bez jego wiedzy. Nie zapominaj, że stawką jest Twoje zdrowie.
Statyny w wysokich dawkach przepisywane przez dłuższy czas mogą również powodować niewielki wzrost ryzyka wystąpienia cukrzycy u pacjentów narażonych na tę chorobę.
Podsumowując, u większości osób korzyści ze stosowania statyn są większe niż związane z tym zagrożenia. Przede wszystkim statyny wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Okazuje się jednak, że leki te mogą znaleźć zastosowanie także w onkologii. Istnieje coraz więcej dowodów na to, że statyny redukują ryzyko pojawienia się raka piersi.
Mogą również wykazywać korzystne działanie w przypadku raka gruczołu krokowego. Ta klasa leków jest zatem sprawdzona i bezpieczna. Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości, porozmawiaj z lekarzem – nie przerywaj leczenia bez jego wiedzy. Nie zapominaj, że stawką jest Twoje zdrowie.
Zwracaj uwagę na skład produktów
Na niektórych produktach w sklepie widuję napis „Niska zawartość cholesterolu”. Czy to znaczy, że zawierają one mało tłuszczu?
Niekoniecznie. W niektórych oznakowanych w ten sposób artykułach żywnościowych mogą znajdować się niezdrowe oleje zawierające dużo tłuszczów nasyconych. Co więcej, tłuszcze nienasycone, np. olej roślinny, bywają również wysokokaloryczne1.